Yılmaz Gürbüz

Yılmaz Gürbüz

1937’de Kayseri’nin İncesu ilçesinde doğmuş; ilk, orta, lise eğitimini Kayseri’de yapmıştır. Babası Selanik’in Üsküpler Kariyesi’nden Kadıoğulları diye bilinen Salih Bey oğlu, Hüseyin Bey oğlu Halil Gürbüz’dür. Annesi Rumeli’nin Kayalar ilçesinin Küçükmatlı köyünden İbrahim oğlu Abrurrahman kızı Hamide Hanım’dır. Aile 1923’te mübadil olarak Türkiye’ye gelmiş ve İncesu ilçesine iskân edilmiştir. Baba, devletçe verilen bir kıraç tarla, bir bağ, bir bahçe ile yedi kişilik ailesinin geçimini sağlayamadığı için 1942’de Tayyare Fabrikası’na kontrolör olarak girmiştir. Yazar, ortaokuladan sonra bu fabrikada bir yıl kâtip olrak çalışmıştır.

Liseden sonra bir yıl Erciyes İlkokulu’nda öğretmenlik yapan Yılmaz Gürbüz, 1958’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girip oradan mezun olmuştur. İstanbul’da bulunduğu yıllarda Peyami Safa’nın Türk Düşüncesi dergisinde çalışmış, bu arada Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirmiş, Çapa Eğitim Enstitüsü’nden öğretmenlik belgesi almış; Şişli Ortaokulu’nda Türkçe öğretmenliği yapmıştır.

Bir süre avukatlık yapan yazar, 1969’da Londra’ya gitmiş, orada Kıbrıslı Türkler ve ağabeyi ile Türkataş Pres adlı yayın ajansını kurmuşlardır. Edebiyat öğretmeni Ülker Gürbüz’le evli olan yazarın mühendis, avukat ve biyolog olan üç çocuğu vardır.

1971’de Türkiye’ye dönen yazar, bir süre Burdur ve Aydın gibi illerde öğretmenlik yaptıktan sonra 1974’te Adalet Bakanlığı’na geçmiş; yurdun çeşitli il ve ilçelerinde 28 yıl cumhuriyet savcılığı görevinde bulunmuştır. İzmir’e yerleşen yazar, burada sekiz yıl avukatlık yaptıktan sonra yazı hayatına dönmüştür.

1975 yılında “Balkan Acısı” romanıyla Peyami Safa ödülü almış ve 1981 yılında Kültür Bakanlığı’nın Atatürk’ün 100. Doğum Yıldönümü anısına açtığı roman yarışmasında da “Acılar Masal Oldu” (Mustafa Kemal’in Romanı -1) adlı eseriyle birinciliğe layık görülmüştür.

Yazarın, Töre dergisinin açtığı Dündar Taşer Roman Yarışması, Eskişehir Valiliği’nin açtığı Yunus Emre Roman Yarışması ve İş Bankası’nın açtığı Yunus Emre konulu inceleme dalında da aldığı ödüller vardır.

1990 ve 1991 yıllarında Yeni Asır gazetesinin açtığı “Güneydoğu Sorunu” ve “Parlamenter Sistem mi Başkanlık Sistemi mi?” konulu iki yarışmada da yazıları ödül alan yazar, bugünkü despotizme giden tehlikeleri işaret etmiş ve Türkiye’nin geleneksel ve tarihi bakımdan parlamenter sistemle yönetilmesi gereğini anlatmıştı.

Çeşitli dergi ve gazetelerde şiir, hikâye ve yazıları yayınlanmış olan Yılmaz Gürbüz İzmir’de 8 yıl avukatlık yaptıktan sonra emekli olmuştur.

FİLTRELE
SIRALA
Toplam 13 ürün
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.