Yekta Güngör Özden

Yekta Güngör Özden

Kafkasya kökenli, Si­vas bağ­lan­tı­lı, yar­gıç ve öğ­ret­men ağır­lık­lı bir ai­le­nin ço­cu­ğu ola­rak 5 Ha­zi­ran 1932’de To­kat’ın Nik­sar il­çe­sin­de doğ­muş­tur. Ba­ba­sı öğ­ret­men, an­ne­si ev ha­nı­mı idi. ilk ve Or­ta­oku­lu Nik­sar’da, li­se­yi Sam­sun, To­kat ve Kay­se­ri’de oku­duk­tan son­ra Si­vas’ta ta­mam­la­mış, 1956’da An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Hu­kuk Fa­kül­te­si’ni bi­tir­miş­tir. Öğ­ren­ci­lik yıl­la­rın­da An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Ta­le­be Bir­li­ği Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­li­ği ile Tür­ki­ye Millî Ta­le­be Fe­de­ras­yo­nu Ya­yın Ko­mis­yo­nu Baş­kan­lı­ğı’na ge­ti­ril­miş, An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Zi­ra­at Fa­kül­te­si Le­va­zım Şef­li­ği’nde ve Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü Per­so­nel Da­ire­si’nde ça­lış­mış­tır. 1956 yı­lın­da staj­yer ola­rak ka­tıl­dı­ğı An­ka­ra Ba­ro­su’nda de­ği­şik gö­rev­ler­den son­ra 1965-1966’da Ge­nel Sek­re­ter­lik, 1972-1974’de Baş­kan­lık, bu ara­da 13 yıl or­tao­kul öğ­ret­men­li­ğiy­le yük­se­ko­kul öğ­re­tim gö­rev­li­li­ği yap­mış­tır.

Ye­dek­su­bay­lı­ğı­nı 1958-1959’da İs­tan­bul Bo­ğa­zı Müs­tah­kem Mev­ki-i Ko­mu­tan­lı­ğı Mu­ha­be­re Bö­lü­ğü’nde tamamlamıştır. CHP’nin, Ulus Ga­ze­te­si’nin, Sos­yal De­mok­ra­si Der­ne­ği’nin, İn­şa­at Mü­hen­dis­le­ri Oda­sı’nın, An­ka­ra Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti’nin, OD­TÜ’nün de ara­la­rın­da bu­lun­du­ğu bir­çok ku­ru­lu­şun; İs­met İnö­nü, Ce­mal Hüs­nü Ta­ray, Bü­lent Ece­vit, Ke­mal Ka­ya­can, Sa­lim Ba­şol gi­bi ta­nın­mış ki­şi­le­rin ve bir­çok ga­ze­te­ci­nin avu­kat­lı­ğı­nı üst­len­miş­tir. 1960-1961’de Tür­ki­ye Millî Genç­lik Teş­ki­la­tı (TMGT) İkin­ci Baş­kan­lı­ğı’nda bu­lun­muş, An­ka­ra Türk Dev­rim Ocak­la­rı ku­ru­cu­la­rı ara­sın­da yer al­mış, Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği’nin ku­ru­luş ça­lış­ma­la­rı­na ka­tıl­mış, Türk Hu­kuk­çu­lar Bir­li­ği Ku­ru­cu Ge­nel Baş­ka­nı ol­muş­tur (1974). Ku­ru­lu­şun­da (1953’de), Genç­lik Kol­la­rı Ge­nel Mer­kez Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si ol­du­ğu CHP’den, Baş­hu­kuk Da­nış­ma­nı ve Yük­sek Da­nış­ma Ku­ru­lu Üye­si iken Ana­ya­sa Mah­ke­me­si üye­li­ği­ne se­çil­me­si ne­de­niy­le 18 Ocak 1979’da ay­rıl­mış­tır. Cum­hu­ri­yet Se­na­to­su’nda beş gru­bun oy­la­rıy­la 11 Ocak 1979’da Ana­ya­sa Mah­ke­me­si asıl üye­li­ği­ne se­çi­lin­ce­ye ka­dar avu­kat­lık ça­lış­ma­la­rı­nı ba­ğım­sız bi­çim­de sür­dür­müş­tür.

2 Mart 1988’de Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Baş­kan­ve­kil­li­ği’ne, 8 Ma­yıs 1991’de Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Baş­kan­lı­ğı’na bi­rin­ci kez, 25 Ma­yıs 1995’de ikin­ci kez ge­ti­ril­miş­tir. Ana­ya­sa ge­re­ği 65 ya­şı­nı bi­tir­di­ği 1 Ocak 1998’de Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Baş­kan­lı­ğı’ndan emek­li ol­duk­tan son­ra da 8 Ha­zi­ran 1998’de Ata­türk­çü Dü­şün­ce Der­ne­ği Ge­nel Baş­kan­lı­ğı’na, 10 Ma­yıs 2000’de Türk Hu­kuk Ku­ru­mu Baş­kan­lı­ğı’na se­çil­miş, dö­ne­mi­ni ta­mam­la­yın­ca ye­ni­den gö­rev al­ma­mış­tır. 19 Tem­muz 2002’de ge­ti­ril­di­ği Cum­hu­ri­yet­çi De­mok­ra­si Par­ti­si (CDP) Ge­nel Baş­kan­lı­ğı’nı ve üye­li­ği­ni 14 Şubat 2004’te bı­ra­ka­rak si­ya­sal par­ti­ler­le olan iliş­ki­si­ni kes­miş­tir.

Ulus, Ba­rış, Eks­pres ga­ze­te­le­rin­de kö­şe ya­zar­lı­ğı yap­mış, Cum­hu­ri­yet, Mil­li­yet, Ak­şam, Bu­gün ve Ye­ni Ada­na ga­ze­te­le­riy­le Fo­rum, Yan­kı, No­ter­ler Bir­li­ği, Abe­ce, Ye­ni Ada­let, De­vi­nim, Hu­kuk­çu, Sa­nat Çev­re­si, Mül­ki­ye­li­ler Bir­li­ği, SSK, İş Ban­ka­sı, Dü­şün, İle­ri, Türk­so­lu, Ata­türk­çü Dü­şün­ce der­gi­le­riy­le bir­çok Ba­ro der­gi­sin­de de­meç ve ya­zı­la­rı, baş­ta Var­lık, Türk Di­li, Çağ­daş Türk Di­li, Ke­ma­list Ül­kü, An­to­lo­ji, Söy­lem, Kar­şı, Ay­kı­rı Sa­nat, ol­mak üze­re ki­mi sa­nat der­gi­le­rin­de ve bir­çok an­to­lo­ji­de şi­ir­le­ri ya­yım­lan­mış­tır. 1947’de Si­vas - Ül­ke Ga­ze­te­si taş­ra mu­ha­bir­li­ğin­den son­ra­ki yıl­lar­da Dev­rim Genç­li­ği ve Dev­rim­ci der­gi­le­ri baş­ta ki­mi ya­yın or­gan­la­rın­da sek­re­ter­lik, ya­zı ku­ru­lu üye­li­ği, so­rum­lu mü­dür­lük­ler­de bu­lun­muş, 1970’ler­de Va­tan Ga­ze­te­si’ni mah­ke­me ka­ra­rıy­la “gü­ve­ni­lir ki­şi” atanarak bir yıl yö­net­miş­tir.

1991-1995 yıl­la­rı ara­sın­da Pos-Tel, Millî Pro­dük­ti­vi­te, Tür­ki­ye Ya­zar­lar Sen­di­ka­sı (TYS), De­mok­ra­si Ku­şa­ğı, Eği­tim Dün­ya­sı, Am­fo­ra, Are­na, Par­la­men­to­dan, İz, Pa­no­ra­ma, Fır­tı­na, Hu­kuk­çu, Ye­ni Gü­nay­dın, Za­man, Tür­ki­ye, Or­ta Do­ğu, Tas­vir, Ye­ni Yüz­yıl ga­ze­te­le­riy­le Res­sam Bed­ri Bay­kam’ın İç Man­za­ra­la­rı ad­lı ser­gi bro­şü­rün­de ken­di­siy­le ya­pı­lan rö­por­taj­lar ya­yım­lan­mış­tır. 1993-2011 yıl­la­rın­da yer­li ve ya­ban­cı Rad­yo ve TV is­tas­yon­la­rın­da yi­ne­le­nen rö­por­taj­la­rı yer al­mış­tır.

Türk Hu­kuk­çu­lar Bir­li­ği, Türk Hu­kuk Ku­ru­mu, Ana­do­lu Ku­lü­bü, Ata­türk­çü Dü­şün­ce, An­ka­ra Di­ya­bet, Dil, Ankara Üniversiteliler, Türk Kan­ser Araş­tır­ma ve Sa­vaş Ku­ru­mu, Türk İda­re­ci­ler ile An­ka­ra Fi­la­le­ti der­nek­le­ri­nin; Âcil Yar­dım Tra­fik, Ata­türk­çü Dü­şün­ce, Türk Genç­li­ği­ne Hiz­met Vakfı, Ankara Üniversitesi Geliştirme ve Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Vakıflarının üye­si­dir.

Üni­ver­si­te­ler­de, Ba­ro­lar­da, hu­kuk ve eği­tim ku­rum­la­rın­da, ile­ri­ci der­nek­ler­de çağ­rı­lar üze­ri­ne yö­ne­ti­ci ve ko­nuş­ma­cı ola­rak bi­lim­sel top­lan­tı­la­ra ka­tı­lıp kon­fe­rans­lar ve­re­rek ya da açış ko­nuş­ma­la­rı ya­pa­rak Türk Dev­ri­mi, Ata­türk İl­ke­le­ri, Lâ­ik­lik, İn­san Hak­la­rı, De­mok­ra­si, Hu­kuk Dev­le­ti, Yar­gı Ba­ğım­sız­lı­ğı, Yar­gıç Gü­ven­ce­si, Ana­ya­sa Yar­gı­sı, Ana­ya­sa, Avu­kat­lık, Ba­rış, Dost­luk ve özel­lik­le Hu­kuk ko­nu­la­rın­da açık­la­ma­lar yap­mak­ta, ça­ba­lar­da bu­lun­mak­ta­dır. Emek­li ol­duk­tan son­ra iki yıl Ha­cet­te­pe Üni­ver­si­te­si İk­ti­sa­di ve İda­ri Bi­lim­ler Fa­kül­te­si Ka­mu Yö­ne­ti­mi Bö­lü­mü’nde yük­sek li­sans ve dok­to­ra öğ­ren­ci­le­ri­ne, “Ana­ya­sa So­run­la­rı ve Si­ya­sal Sis­tem­ler” der­si ver­miş­tir. Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı’nın, Ankara Üniversiteler Vakfı’nın ve Ankara Üniversiteler Derneği’nin yönetim kurulları üyesidir. Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Vakfı (ZİÇEV)’nın da kurucularındandır. Mütevelli Heyeti Üyesi olduğu Ufuk Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’nde on yılı aşkın süre Anayasa Yargısı ve Devrim Tarihi dersi vermiştir.

An­ka­ra’da iki cad­de­ye Mah­mut Esat Boz­kurt ile İm­ran Ök­tem ad­la­rı­nın ve­ril­me­si­ni sağ­la­mış­tır. Ekim 2001’de Ba­tı­kent’de “Yek­ta Gün­gör Öz­den Par­kı” Ye­ni­ma­hal­le Be­le­di­ye­si’nce açıl­mış­tır. Çor­lu’da, Tur­hal-Ulu­te­pe’de bi­rer cad­de­ye, Ay­va­lık-Kü­çük­köy’de bir so­ka­ğa adı ve­ril­miş­tir. Güf­te­si Öz­den’in olan 20 şar­kı, 2 marş, 1 sen­fo­ni var­dır.

Göz­lem (İz­mir), Mü­ca­de­le (Ay­dın), Sor­gun Pos­ta­sı (Sor­gun-Yoz­gat), Ereğ­li (Kon­ya Ereğ­li­si), Türk­so­lu (İs­tan­bul), Dev­rim (Çor­lu), To­kat (İs­tan­bul), Söz­cü (İs­tan­bul), To­kat (To­kat), Sa­rı­zey­bek (İs­ken­de­run), Ulu­sal­ses (İs­tan­bul) ga­ze­te­le­riy­le İle­ri (İs­tan­bul), Ma­ya (İs­tan­bul), Yarın (İzmir), Eko Enerji (Ankara), Ça­ğın Po­li­si (An­ka­ra), Tay (Ka­ra­bük), Te­ra­zi (An­ka­ra) der­gi­le­rin­de de ya­zı­la­rı ya­yım­lan­mıştır.

Türk gençliğinin temsilcisi olarak 4 Ka­sım 1953’te Ata­türk’ün ge­çi­ci kab­rin­den (Et­noğ­raf­ya Mü­ze­si) çı­ka­rı­lı­şın­da bu­lun­muş, bu­ra­da 4 Ka­sım 1953’te Genç­lik Nö­be­ti’ni yö­net­miş, 10 Ka­sım 1953’te Anıt-Ka­bir’e ta­şın­ma sı­ra­sın­da kor­te­jin yö­ne­ti­ci­le­ri­nin bi­ri ol­du­ğu gi­bi Ata­türk’ün gö­mü­lü­şün­de ha­zır bu­lu­nan on si­vil­den, ya­şam­da ka­lan tek ki­şi­dir. Yıl­dı­rım Be­ya­zıt Ala­nı’nda­ki Ata­türk Hey­ke­li’nin 29.10.1953 gü­nü açı­lış tö­re­ni­ni yö­net­miş, Mil­lî Bir­lik Ko­mi­te­si’nin kabûl et­ti­ği ve ilk kez 10 Ka­sım 1960’ta Anıt-Ka­bir’de son­ra 2004 dı­şın­da 2008 yılına kadar her yıl 19 Ma­yıs tö­ren­le­rin­de 19 Ma­yıs Stad­yu­mun­da öğ­ret­men­ler ko­ro­sun­ca oku­nan Genç­lik An­dı’nı yaz­mış­tır. Avu­kat­lık Ya­sa­sı’nda­ki Avu­kat­lık An­dı ve KKTC’nin Ba­ğım­sız­lık An­dı’nın da ya­za­rı­dır.

Bü­yük­ba­ba­sı, yar­gıç ola­rak 1925’te ve­fat eden Salih Zeki Bey’dir. Bü­yük­de­de­si, Yunan işgaline karşı ilk mitingi yapıp ABD Cumhurbaşkanı Wilson’a kınama telgrafı çeken Nik­sar Redd-i İl­hak Ce­­mi­ye­ti Baş­ka­nı, İs­tik­lâl Ma­dal­ya­sı sa­hi­bi ve ön­ce­ki Be­le­di­ye Baş­kan­la­rın­dan Ha­cı Ma­hir Tur­han’dır. Eşi emek­li öğ­ret­men­di. Bir psi­ko­log kı­zı, Doç. Dr. oğ­lu (radyoloji), kızından Dr. öğretim üyesi (ceza hukuku dalında) bir erkek, oğlundan üniversite birinci sınıfta (İktisat dalında) bir er­kek to­ru­nu, öğretim üyesi torunundan da 5 yaşında bir kız torun çocuğu var­dır.

Yek­ta Gün­gör Öz­den’in Al­dı­ğı Ödül­ler

1. Gü­müş Ma­dal­ya (Hür Ma­car­lar, 1963)
2. Cum­hu­ri­ye­tin 60. Yı­lın­da 10 Türk Hu­kuk­çu­sun­dan Bi­ri (Ba­lı­ke­sir Ba­ro­su, 1984)
3. Türk Di­li Onur Ödü­lü (Dil Der­ne­ği, 1988)
4. Yı­lın Hu­kuk­çu­su (Es­ki­şe­hir Ba­ro­su, 1991)
5. Yı­lın Hu­kuk­çu­su-Mu­am­mer Ya­şar Bos­tan­cı Ödü­lü (Yar­gı ve Gü­ven­lik Mu­ha­bir­le­ri Der­ne­ği, 1992)
6. Yı­lın Ata­türk­çü­sü (İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si, 6 Ma­yıs 1992)
7. Onur­sal Fel­se­fe Dok­to­ra­sı (OD­TÜ Se­na­to­su, 1992)
8. Ulus­la­ra­ra­sı Me­del Of Me­rit Şe­ref Ma­dal­ya­sı (İs­tan­bul Kar­tal Li­ons, 1993)
9. Ulus­la­ra­ra­sı Mer­vin Jo­nes Ödü­lü (İs­tan­bul-To­pa­ğa­cı Li­ons, 1994)
10. Lâ­ik Cum­hu­ri­yet’e ve Ata­türk’e Bağ­lı­lık Ödü­lü (Ur­la Zi­ra­at Oda­sı, 1994)
11. Ata­türk­çü­lük Tak­di­ri (An­ka­ra İş Ka­dın­la­rı Der­ne­ği, 1994)
12. Ata­türk Ödü­lü (ADD Amas­ya Şu­be­si, 1994)
13. Ulus­la­ra­ra­sı Ro­tary Pa­ul Ha­ris Dost­luk Ma­dal­ya­sı ve Ro­ze­ti (An­ka­ra Ro­tary Ku­lüp­le­ri, 1995)
14. Yı­lın Lâ­ik­lik Ödü­lü (Tür­ki­ye Zi­ra­at­çı­lar Der­ne­ği, 1996)
15. Ata­türk Ödü­lü (Ata­türk­çü Dü­şün­ce Der­ne­ği, 1996)
16. Yı­lın Adam­la­rı Ödü­lü (Türk Sa­na­yi­ci ve İşa­dam­la­rı Vak­fı, 1997)
17. Onur­sal Dok­to­ra (Mi­mar Si­nan Üni­ver­si­te­si, 4 Ni­san 1997)
18. Ayın Yıl­dız İs­mi (Gö­nül Dos­tu Ga­ze­te­ci­ler Top­lu­lu­ğu, Ni­san 1997)
19. “Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti’ni va­re­den te­mel de­ğer­le­ri sa­vun­ma­da gös­ter­di­ği ka­rar­lı­lık­tan do­la­yı” (Ku­va-yı Med­ya Der­gi­si, 12 Ni­san 1997)
20. Ata­türk­çü­lük, Lâ­ik­lik, Hu­kuk Ödü­lü (Tür­k Zi­ra­at­çı­lar Der., 8 Ha­z. 1997)
21. Onur­sal Dok­to­ra (An­ka­ra Üni­ver­si­te­si, 2 Ekim 1997)
22. Onur Ödü­lü (Ata­türk Vak­fı, 17 Ocak 1998)
23. Onur Plâketi (Türk Hu­kuk­çu Ka­dın­lar Der­ne­ği, 3 Mart 1998)
24. Onur Ödü­lü (Sa­nat Ku­ru­mu, 24 Mart 1998)
25. Da­ya­nış­ma Ödü­lü (Tür­ki­ye Zi­ra­at­çı­lar Der­ne­ği, 2 Ey­lül 1998)
26. Onur­sal Dok­to­ra (Es­ki­şe­hir Ana­do­lu Üni­v., 28 Ey­lül 1998)
27. Onur­sal Dok­to­ra (İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si, 5 Ekim 1998)
28. An­ka­ra Ev­ren­sel De­ğer­ler Ko­za­sı Cum­hu­ri­yet’in 75. Yıl Ödü­lü (Ev­ren­sel Kar­deş­lik ve Bil­ge­lik Der­ne­ği, 11 Ekim 1998)
29. Çağ­daş Eği­tim Ödü­lü (Çağ­daş Eği­tim Vak­fı, 27 Ekim 1998)
30. Onur Plâke­ti (Tür­ki­ye Or­man­cı­lar Der­ne­ği, 30 Ekim 1998)
31. 75.Yıl Cum­hu­ri­yet Ödü­lü (İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si, 31 Ekim 1998)
32. Yı­lın Hu­kuk Ada­mı (An­ka­ra Genç İşa­dam­la­rı Der­ne­ği, 9 Ka­sım 1998)
33. Onur­sal Dok­to­ra (Ha­cet­te­pe Üni­ver­si­te­si, 10 Ka­sım 1998)
34. Truva Kültür ve Sanat Ödülü (Atatürkçülük) (Truva Folklor A­raş­tır­ma­la­rı Derneği, 1998)
35. Onur­sal Dok­to­ra (Kıb­rıs, Gir­ne Ame­ri­kan Üni­ver­si­te­si, 29 Ma­yıs 1999)
36. Bi­lâl Köy­den Ba­sın Ödü­lü (Or­du Sa­nat Bül­te­ni, 19 Ma­yıs 1999)
37. Atatürkçü Düşünce İletişim Ödülü (Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu, 2006 ve 2009)
38. 77. Dil Bayramı Onur Ödülü (Dil Derneği, 2009)
Ay­rı­ca bir­çok as­ke­rî ve si­vil ku­ru­luş­tan ko­nuş­ma­la­rı ve de­ği­şik ko­nu­lar­da­ki kat­kı­la­rı ne­de­niy­le te­şek­kür plâ­ket­le­ri ve ya­zı­la­rı al­mış­tır.

Yek­ta Gün­gör Öz­den’in Ya­yım­lan­mış Ya­pıt­la­rı ve
Kat­kı­da Bu­lun­du­ğu Ya­pıt­lar-Ya­yın­lar

1. Di­lek (Şi­ir­le­ri, 1953)
2. Baş­ve­ren Bir İnkılâp­çı (Fa­tih Rıf­kı Atay’dan der­le­me, TMTF Yay., 1953)
3. Üni­ver­si­te Dün­ya­sı (Der­gi, Tur­gut Er­dem, Ze­ki Dö­len, Ya­vuz Ka­dı­oğ­lu ile bir­lik­te, 1953)
4. İn­kı­lâp Genç­li­ği - Dev­rim Genç­li­ği (Der­gi, TMTF, Sek­re­ter, So­rum­lu Mü­dü­rü, 1952-1954)
5. Taş Ay­na (Şi­ir­ler, 1960)
6. Yön­len­dir­me ve Yö­ne­tim De­ne­ti­mi (Sağ­lık İda­re­si Yük­se­ko­ku­lu ders not­la­rı, 1966)
7. An­ka­ra Ba­ro­su Der­gi­si (Ya­zı Ku­ru­lu Üye­li­ği ve sa­hip­lik)
8. Hu­kuk Reh­be­ri (1967-1987, 9. Bas­kı)
9. TC Ana­ya­sa­sı (1971)
10. Yar­gı So­run­la­rı (An­ka­ra Ba­ro­su adı­na ra­por, 1973)
11. Hu­kuk­ta Dil (Türk Dil Ku­ru­mu’nda Kon­fe­rans, 1974)
12. Dev­rim­ci (Ata­türk­çü der­gi, Sa­mi N. Özer­dim ve Rah­mi Ma­ğat ile bir­lik­te)
13. Ata­türk ve Cum­hu­ri­yet (An­ka­ra Ba­ro­su Der­gi­si özel sa­yı, 1974)
14. Tür­ki­ye Hu­kuk Der­gi­si (4 Ki­tap, 1975-1976)
15. Ata­türk için Şi­ir­ler (Ken­di Şi­ir­le­ri, Spor To­to Kül­tür Hiz­met­le­ri, 1981)
16. Bir Gün Bel­ki (Şi­ir­ler, 1981)
17. Ana­ya­sa Yar­gı­sı (Der­le­me, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ya­yın­la­rı, 1986-1995)
18. Ata­türk ve Hu­kuk (Der­le­me, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ya­yı­nı, 1982)
19. TC Ana­ya­sa­sı, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ku­ru­luş Ya­sa­sı ve İç­tü­zü­ğü (Or­tak Ki­tap, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ya­yı­nı, 1987, 2. Bas­kı 1997)
20. Çağ­rı Ba­rı­şa, Öz­gür­lü­ğe, Mut­lu­lu­ğa (Şi­ir­le­ri, 1991)
21. Yü­re­ğim Gü­neş (Şi­ir­ler, 1991)
22. Hu­ku­kun Üs­tün­lü­ğü­ne Say­gı (Bil­gi Ya­y., 1990, 2. Bas­kı 1996)
23. Her Za­man Ata­türk (Ana­ya­sa Mah­ke­me­sı Ya­yın­la­rı, 1994),
24. TC Ana­ya­sa­sı (Seç­kin Ya­yın­la­rı 1994, 2007)
25. Tan­çi­çe­ği (Ön­ce­ki Şi­ir Ki­tap­la­rın­dan Seç­ki, FE Ya­yın­la­rı 1994, Opus Ya­yın­la­rı, Bil­gi Ya­yın­la­rı 4. Bas­kı, 1998)
26. İn­san Hak­la­rı, Lâ­ik­lik, De­mok­ra­si Yo­lun­da (Bil­gi Ya­y., 1994, 2. Bas­kı 1996)
27. Her Za­man Ata­türk’le (Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ya­yın­lan, 1995)
28. Ata­türk Siz­si­niz (Bil­gi Ya­yın­ları, 1995, 2. Bas­kı 1996, 3. Bas­kı 1997, 4. Bas­kı 1999)
29. Ata­türk Tür­ki­ye’dir (Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ya­yın­la­rı, 1997)
30. Ata­türk’ün Dev­rim Ko­şu­su Gün­lü­ğü (Bil­gi Ya­yın­la­rı, 1996)
31. Tür­ki­ye Ata­türk’tür, Ata­türk Tür­ki­ye’dir (Ga­ze­te­ci­ler Cemiyeti Yayınları, 1997)
32. Ata­türk Ölüm­süz­dür (Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ya­yın­la­rı, 1997)
33. İn­san Hak­la­rı ve Te­mel Öz­gür­lük­le­ri­ne İliş­kin Ulus­la­ra­ra­sı Söz­leş­me­ler ve Bu Söz­leş­me­le­re Yer Ve­ren Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ka­rar­la­rı (H. Bü­lent Se­rim’le or­tak ya­pıt, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si Ya­y., 1997)
34. Ata­türk Şi­ir­le­ri (Seç­ki, Opus Ya­yın­la­rı, 2. Bas­kı 1998)
35. Ne­re­den Bak­sa Gü­zel, Ne­re­den Bak­san Gü­zel (Ata­türk Şi­ir­le­ri, Bil­gi Yay. 2. Bas­kı 1998, 3. Bas­kı 1999)
36. Öz­lü Söz­ler, Söz­de Söz­ler (Cem Of­set, İs­tan­bul, 3. Bas­kı 2000)
37. Aş­kı­mız Şi­i­ri­miz (Seç­ki, Bil­gi Ya­yın­la­rı, 1999)
38. Tür­ki­ye Ata­türk’tür, Ata­türk Tür­ki­ye’dir (Cem Of­set, İs­t., 2001)
39. Hu­kuk ve De­mok­ra­si Sa­va­şı­mı (Bil­gi Ya­yın­la­rı, 2001)
40. Cum­hu­ri­yet­çi De­mok­ra­si (Bil­gi Ya­yın­la­rı, 2001)
41. Ken­di­ne Tut­sak Yü­rek (Şi­ir­ler, Bil­gi Ya­yın­la­rı 2001)
42. Si­ya­sal Bil­di­ri­ler (CDP Ya­yın­la­rı, 2003)
43. Ata­türk ve Ata­türk­çü­lük (İle­ri Ya­yın­la­rı, 16. Bas­kı, 2003)
44. Lâ­ik­lik için (İle­ri Ya­yın­la­rı, 3. Bas­kı, 2004)
45. Ku­va-yı Mil­li­ye Ate­şi (İle­ri Ya­yın­la­rı, 6. Bas­kı, 2004)
46. Şi­ir­ler­le Ata­türk (İle­ri Ya­yın­la­rı, 6. Bas­kı, 2005)
47. Öz­gün Söz­ler (İle­ri Ya­yın­la­rı, 4. Bas­kı, 2005)
48. Ata­türk Gü­ne­şi (İle­ri Ya­yın­la­rı, 15. Bas­kı, 2005)
49. Hu­kuk Reh­be­ri (Seç­kin Ya­yın­la­rı, 9. Bas­kı, 2006)
50. An­dı­mız Ata­türk (İle­ri Ya­yın­la­rı, 9. Bas­kı, 2006)
51. Ata­türk Bay­ra­ğı (İle­ri Ya­yın­la­rı, 2007)
52. Ata­türk Türkiye’dir (İle­ri Ya­yın­la­rı, 11. Bas­kı, 2009)
53. Dünden Kalan (Şiirler, Kendi Yayını, 2009)
54. Atatürk Özlemi (İle­ri Ya­yın­la­rı, 2009)
55. Atatürk’süz Yıllar (İle­ri Ya­yın­la­rı, 2010)
56. Demokrasi Masalı (İle­ri Ya­yın­la­rı, 2011)
57. Eski Defter (Şiirler, Kendi Yayını, 2012)
58. Kıyım ve Yıkım (İle­ri Ya­yın­la­rı, 2013)
59. Siyasal Karanlık (İleri Yayınları, 2014)
60. Kırık Çizgiler (Şiirler, Kendi Yayını, 2011)
61. Çığlık (Şiirler, Kendi Yayını, 2015)
62. Sömürü (İleri Yayınları, 2015)
63. Yangın (İleri Yayınları, 2015)
64. “Gaflet, Dalalet, Hıyanet” (İleri Yayınları, 2017)
65. Kara ve Ak (Şiirler, kendi yayını 2017)
66. Kırık Dökük (Şiirler, kendi yayını 2017)
67. Suda Çizgiler (Şiirler, kendi yayını 2018)
68. Düğümler ve Çözümler (İleri Yayınları, 2018)
69. Direniş (Şiirler, kendi yayını 2018)
70. Şarkılarla (Şiirler, kendi yayını 2018)
71. Çağrı (İleri Yayınları, 2019)
72. Tepki (Şiirler, kendi yayını 2019)
73. Özlem (Şiirler, kendi yayını 2019)
74. Umut (Şiirler, kendi yayını 2019)
75. Umut Işıkları (İleri Yayınları, 2020)
76. Lâiklik ve Demokrasi (İleri Yayınları, 2020)
77. Yazgı (Şiirler, kendi yayını 2020)
78. Çiçekler (Şiirler, kendi yayını 2020)
79. Gerçek (Şiirler, kendi yayını 2020)
80. Son (Şiirler, kendi yayını 2020)
81. Özlem (Şiirler, kendi yayını 2021)
82. Defne (Şiirler, kendi yayını 2021)
83. Çınar (Şiirler, kendi yayını 2021)
84. Can Güneşi (Şiirler, kendi yayını 2022)
85. Yaşam Çiçeği (Şiirler, kendi yayını 2022)
86. Tutku (Şiirler, kendi yayını 2022)
87. Neclâ (Şiirler, kendi yayını 2022)
88. Gökkuşağı (Şiirler, kendi yayını 2022)
89. Gelincik (Şiirler, kendi yayını 2022)

FİLTRELE
SIRALA
Toplam 5 ürün
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.